hindsholm.dk
Grillopskrifter
Barcelona-kylling på grill
Barbecue-marinade
Grisekoteletter med rosmarin
Kalve-spareribs
Lammekølle på grill
Makrel på grill
Oksekød på grill
Tilbage til listen
 

Om grillstegning

De almindelige grills man kan købe, er det svært at få megen glæde af. De dur kun til bøffer og pølser, og hvis der drypper fedt ned i dem, og det gør der, ryger eller ligefrem brænder de kødet. Begge dele frembringer nogle stoffer på kødet som er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

Mere glæde har man af en såkaldt kuglegrill. Den har et låg som dels forhindrer at neddryppet fedt brænder, dels sørger for så meget varme at man også kan stege større stykker kød, fx en lammekølle. De lækreste er dem fra Weber, men jeg har forstået på bekendte i København, hvor huspriserne tvinger mange til at købe det næstbedste, at man også kan klare sig med et kopiprodukt, men jeg tvivler på at denne løsning er tilrådelig hvis man vil kuglegrille meget; dem jeg har set, indgød ikke tillid.

Til at begynde med er en Weber med en diameter på 47 cm fin. Man kan vælge mellem en compact kettle og den normale; den sidste er den rareste at bruge. Det er lige meget om man vælger Silver- eller Gold-udgaven.

Når man så har fået sin grill, får man samtidig en masse forslag til ekstraudstyr. Klap lige hesten lidt nu, foreslår jeg. Meningen med at grille er at det skal være enkelt. Vi har i mange år klaret os med alubakker, en grillstarter (og her er Webers lidt dyre bedst), en grilltang, en stålbørste og et sæt med seks spid til at stege småkød, pølser, champignons osv. på. Endelig har man meget glæde af et elektronisk stegetermometer - de koster ikke alverden og viser klart hvornår kødet er færdigt; ledningen kan ledes ud gennem trækhullerne i grillens låg. Men kylling- og stegholdere, ekstra borde, wok osv. er nemt spild af penge.

I samme forbindelse er der grund til at være lidt skeptisk over for Glæsels opskrifter: Han vil tit lave det samme mad på grillen som normalt inde i køkkenet, og så vil han anprise en de ingredienser og reskaber han bruger. Men han har gode råd om hvordan man bruger grillen.


Opdateret 20080511 af Søren Hindsholm